Este o boală metabolică, de nutriţie,
cauzată de consumul frecvent de carne (mai ales vânat şi organe). Se caracterizează
prin creşterea acidului uric în sânge şi depunerea sărurilor sale, uraţii, în
ţesutul cartilaginos în special la articulaţiile mici de la mâini şi picioare.
Aceste depozite de uraţi duc la apariţia de mici noduli cu consistenţă dură, de
acid uric, calciu, colesterol, numiţi tofi gutoşi. Acest proces provoacă
inflamaţii care stau la originea crizelor dureroase.
Boala se manifestă prin dureri, febră,
frisoane, inflamaţia şi pigmentarea roşu-violaceu a zonei afectate, pierderea
funcţionalităţii. Pentru că se aseamănă mult cu o artrită reumatismală, boala
mai poartă numele de „artritism" sau gută viscerală, producând şi
manifestări alergice cu tulburări digestive, musculare, renale etc. Guta cu
nodulii specifici se instalează la pavilionul urechii, extraarticular, cu
localizare pe tendoane şi sinoviale (rotulă, tendonul lui Achile, craniu), dar
şi nodulii articulari, de regulă localizaţi pe haluce sau pe degete - cauzând
deformări sau chiar distrugeri de articulaţii, fistulizări, distrucţii osoase
cu formare de geode. Ca atare guta are două forme: articulară şi abarticulară.
Tratament:
- reglarea alimentaţiei, renunţarea la
carne şi înlocuirea ei printr-un consum lacto-vegetarian, consumul sucurilor
naturale obţinute în casă; consum de ceaiuri din plante diuretice şi
regulatoare a metabolismului.
- kinetoterapie;
- masaj manual indicat la artrite.